Czy masz ochotę na popularne burrito śniadaniowe z McDonald’s, czy po prostu chcesz zrobić szybki lunch, przekonasz się, że łatwo jest zrobić tortille w domu. Jest to świetny szybki posiłek na śniadanie lub lunch, który możesz łatwo przechowywać w zamrażarce do późniejszego wykorzystania.
Aby zrobić idealne burrito, będziesz potrzebować kilku składników. Pierwszym z nich jest kiełbasa. Potrzebny będzie pokruszony i ugotowany kawałek kiełbasy. Może to być zwykła kiełbasa wieprzowa, kiełbasa z kurczaka lub jakikolwiek inny rodzaj kiełbasy, który preferujesz. Powinna być ugotowana i chrupiąca.
Drugim składnikiem jest jajko. Potrzebne będą jajka, sól i pieprz. Możesz dodać rozdrobniony ser, jeśli wolisz. Możesz również dodać warzywa, jeśli wolisz. Jeśli wolisz tortillę low carb, możesz użyć całego jajka. Możesz również dodać awokado, jeśli wolisz.
Jeśli wolisz bardziej tradycyjne burrito śniadaniowe, możesz również użyć ziemniaków zamiast kiełbasy. Będziesz potrzebował ziemniaków, jajek i sera. Możesz również dodać saute jalapenos dla odrobiny ciepła. Możesz również dodać kwaśną śmietanę, salsę i ostry sos. Jeśli lubisz trochę kopa, możesz nawet dodać gorący sos do swojego burrito.
Kiedy już będziesz miał gotowe nadzienie, możesz zacząć składać swoje burrito. Najpierw musisz podsmażyć kiełbasę i cebulę. Zajmie to około 5 minut. Kiełbasa powinna być ugotowana w całości. Możesz również dodać zielone chili, jeśli wolisz. Dobrym pomysłem jest również pokrojenie kiełbasy na małe kawałki, np. ósemkę cala.
Po ugotowaniu kiełbasy, musisz ubić jajka. Możesz użyć trzepaczki do ubijania jajek. Możesz dodać sól, pieprz i trochę papryki, aby dodać trochę kopa. Kiedy jajka będą już puszyste, można je dodać do mieszanki kiełbasek. Na koniec trzeba będzie dodać ser na wierzch.
Gdy masz już wszystkie składniki gotowe, możesz zacząć składać swoją tortillę. Będziesz musiał rozgrzać patelnię lub patelnię. Możesz również użyć mikrofalówki, aby podgrzać tortille. Jeśli używasz mikrofalówki, upewnij się, że używasz wilgotnego ręcznika papierowego. Pomoże to zapobiec wysychaniu tortilli. Kiedy tortille są już ciepłe, możesz zacząć składać swoje burrito.
Ostatnim krokiem w składaniu burrito jest zwinięcie tortilli. Jeśli użyjesz papieru woskowego, będziesz mógł uzyskać tortille o odpowiedniej grubości. Gdy tortilla zostanie podgrzana, natychmiast zacznie bulgotać. Następnie możesz złożyć tortillę na nadzienie.
Do przygotowania burritos możesz również użyć tortilli, które zostały zamrożone. Można je przechowywać w zamrażarce do tygodnia. Można je również podgrzewać w mikrofalówce przez tyle samo czasu, co świeże burrito.
Podobne tematy